Kazushi Sakuraba: Del 3 - Gracies I

Det var tänkt att matchen mot Vitor Belfort skulle innebära ett helt nytt hot för Sakuraba. Framförallt var det inte tänkt att Sakuraba skulle ha någonting att säga till om stående. Dessutom klev Sakuraba, som vanligt, in cirka 5-10kg lättare än sin motståndare. Efter den inledande slagserien från Belfort gör Sakuraba en mycket snygg single-leg takedown. Från den nertagningen är matchen oerhört ensidig. Början av andra ronden börjar med att Sakuraba fakear en låg roundhouse för att istället slå en superman-punch - rakt i ansiktet. Han följer upp den kombinationen med att fakea en nertagningen - för att slå Belfort i ansiktet igen. Och Belfort är helt rådlös när Sakuraba börjar med sina spinning back-kicks. Mot slutet av matchen vågar Belfort inte ens slå utan slänger sig, helt oprovocerat, på rygg inte mindre än fyra gånger sista fem minuterna. Vad som är anmärkningsvärt är hur Sakuraba har modifierat sin still jämfört med matchen mot Goes. Han greppar Belforts fötter när Belfort ligger på rygg och sparkar över låren - precis på samma sätt som han senare kommer att göra mot Gracies. Han presenterar också sin patenterade "hjula-genom-guard-till-vad-jag-nu-än-får"-taktik samt att han hoppar över guarden och försöker stampa Belfort. En match mot någon ut Gracieklanen kom allt närmare.

Matchen mot Royler skulle se ut mycket som de andra matcherna Sakuraba gått mot BJJ-utövare. Sakuraba har mot Royler ett viktövertag på närmare 15kg vilket måste anses som betydande. Royler lyckas heller inte ta ner Sakuraba utan Sakuraba står upp precis som i de tidigare matcherna mot Goes och Belfort och styr matchen därifrån (på grund av rättighetsskäl så verkar det omöjligt att hitta ett klipp - hela Sakurabas karriär ligger ute på en tracker - om man vill ha invite så säg till). Men så mot slutet av matchen går Sakuraba ner i Roylers guard och lyckas säkra en Kimura. Domaren bryter matchen och kontroverser kring matchen uppstår - "bröt domaren för tidigt?" Royler klappade aldrig och har, vad jag vet, aldrig erkänt sig besegrad.


Och eftersom detta var den första matchen en Gracie officiellt förlorade sedan Kimura Masahiko vs Helio Gracie så kan vi även ta med den fighten. Hur Helio Gracie förlorar? På en Kimura. Eller snarare, han klappade inte men efter att Kimura brutit hans armbåge så slängde Gracies ringhörna in handduken och Kimura fick vinsten via TKO.


Matchen mot Royler skulle leda till nästa fight mot en annan Gracie - nämligen i Grand Prixen 2000. Men det var inte helt utan kontrovers det heller. För att komma dit behövde Sakuraba nämligen slå Guy Mezger. Och Sakuraba försöker genom hela matchen ta ner Mezger men lyckas inget vidare - däremot boxar Mezger klart ut Sakuraba. Problemet var bara att matchen skulle vara en 15-minutersrond och inget mer (eftersom det var turnering). Men domarna ville oerhört gärna se det förväntade hatmötet mellan Royce Gracie (som gjort comeback) och Kazushi Sakuraba - vilket gör att domarna får för sig att döma en draw. I vredesmod över beslutet om draw och extrarond lämnar Ken Shamrock (i Mezgers ringhörna) och Mezger arenan och Sakuraba tilldöms vinsten. Matchen i sig är dock inte ensidig och kunde mycket väl ha dömts till draw - problemet var bara att man gjorde politik av det och Pride "hittade på" att draw verkade vara en bra lösning.


Matchen skulle hursomhelst leda fram till en väldigt framemotsedd match mellan Kazushi Sakuraba vs Royce Gracie..

Kommentarer
Postat av: Torsten

fakear?

2008-07-26 @ 16:32:42
Postat av: Jocke

Det kanske blig lite mycket svengelska där. Fakea är således en svengelsk term för "att fakea" det vill säga "att låtsas". Sakuraba låtsas alltså göra en nedtagning men slår istället ett rakt slag.

2008-07-26 @ 16:51:42
URL: http://mixedmartialarts.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0